Siekdami užtikrinti efektyvesnį interneto svetainės veikimą, naudojame slapukus. Tęsdami naršymą interneto svetainėje sutinkate, kad Jūsų kompiuteryje būtų įrašomi slapukai.

Halės turgus

Vilnius Hales turgus

Sakoma, kad norint pažinti šalį ir jos žmones, pirmiausiai reikia apsilankyti turguje. Tad kviečiame artimiau susipažinti su seniausiu  Vilniaus Halės turgumi! Jei tik galėtų, šis turgus papasakotų tūkstančius įdomiausių istorijų.

PRADŽIŲ PRADŽIA

Dabartinės turgavietės vietoje nuo pat XV a. šimtmečius veikė Arklių turgus, vėliau vadintas „Javų” turgumi, kai, XVI a. pastačius  miesto sieną, jis atsidūrė priemiestyje. 1906 m. Pylimo ir Bazilijonų g. sankirtoje iškilo nauja turgavietė, kurią suprojektavo vilnietis architektas ir inžinierius Vaclovas Michnevičius, o įgyvendinti padėjo verslininkas Petras Vileišis. Šis Halės turgaus pastatas  dar ilgą laiką buvo vadinamas „Javų” turgumi ir tik 1914 m. pradėtas vadinti Halės vardu. Tai seniausia iki šiol veikianti turgavietė  Vilniuje.

TURGAUS TRADICIJA VILNIUJE

Turgaus tradicija Vilniuje siekia 1604-uosius, kai miesto centre įvyko pirmoji  Kaziuko mugė – ši tradicija gyvuoja iki  šiol. Kasmet pirmąjį kovo savaitgalį Vilniuje rengiama Kaziuko mugė po atviru  dangumi, čia atvyksta šimtai amatininkų,  prekeivių bei turistų.

TAI ĮDOMU!

Turgus atsidūrė po stogu ir įgavo šiuolaikinį pavidalą 1906 m. – kaip tik tuo metu  Europoje dygte dygo metalinių konstrukcijų pastatai: tiltai, bokštai, geležinkelio  stotys. Mūsų Halė – garsiųjų Krokuvos,  Budapešto turgų giminaitė ir bendraamžė. Ji laikosi ant panašaus metalinio  karkaso kaip Eifelio bokštas! O jis stovi  jau daugiau nei 100 metų, kaip ir Halės  turgus.

TURGUS ŠIANDIENĄ

Halės turgus šiandieną yra itin populiari  vieta: čia noriai kuriasi verslininkai, turintys originalių idėjų, prekiaujantys vietinės  gamybos, ekologiškais, unikalios receptūros maisto produktais. Tai – kepyklos,  mėsinės, sūrinės, vyninės, beigelinė.  Kiekvienas atras tai, kas įdomu, skanu,  nes čia galima paragauti ir įsigyti autentiškų vietos gamintojų produktų.

KVAPAI, SKONIAI IR SPALVOS

Pavasarį Halė pražįsta savo  kvapais, skoniais ir spalvomis. Lauke pagausėja prekeivių, kurie pradeda prekiauti pavasario gėrybėmis – ridikėliais, svogūnų laiškais, salotomis, agurkais, pavasariniais grybais. Vasarą turgus iš tolo kvepia įvairiausių uogų puokšte,  o iš krepšelių kyšo baravykų galvelės ar voveraičių taurelės. Savo kvapu ir skoniu vilioja iš korių dar varvantis ar jau išsuktas medus,  įvairiausių gėlių jūra. Rudenį gausybę prekeivių ir pirkėjų sutiksi pilnomis pintinėmis, nes šiuo metu parduodamas derlius yra ir pigiausias, ir šviežiausias. Vėlyvą rudenį vietos ūkininkai ir prekiautojai, dirbę lauke, persikelia į Halės vidų, kur prekiauja per vasarą  užderėjusiomis daržovėmis, vaisiais ir šakniavaisiais. Halė pakvimpa raugintų, marinuotų daržovių aromatu. Rauginti agurkai, česnakai, pomidorai ir kopūstai, įvairiausios daržovių salotos – akys raibsta nuo spalvų ir skonių.

Atsisiųsti