Siekdami užtikrinti efektyvesnį interneto svetainės veikimą, naudojame slapukus. Tęsdami naršymą interneto svetainėje sutinkate, kad Jūsų kompiuteryje būtų įrašomi slapukai.

5 būdai paragauti lietuviškos virtuvės

Kokia ji – tikroji lietuviška virtuvė? Per daugybę šimtmečių ant lietuvių stalų nugulė tokia įvairovė patiekalų, kad jie visi jau tapo savotiška tradicija. Ko norėsite šiandien? Garsieji cepelinai ir kiti bulviniai patiekalai, įmantrūs didikų valgiai, šiuolaikiškos tradicijos, ar močiučių receptai – įvairovė nustebins net jei manote, kad jau ragavote visko.

1 Puoselėkite tradicijas

Ragaukite tradicinių vėdarų ar cepelinų – jie savo skonį puikiai atskleis minimalistinio stiliaus restorane „Queensberry“. Prie lietuviškų patiekalų išsirinkite derantį vyną net iš penkiasdešimties lietuviško vyno rūšių. Iki paryčių dirbančiame viename seniausių restoranų „Amatininkų užeiga“ pavyks rasti visą tradicinių patiekalų spektrą – nuo garsiųjų didžkukulių su spirgučiais iki karkos. Skliautuotose, viduramžius menančiose patalpose įsikūrusiame restorane „Aula“ paragaukite senosios lietuviškos virtuvės patiekalų, tarp kurių – ir tradiciniai didžkukuliai, ir visų mėgstamos lėtai keptos naminių vištų šlaunelės, ir brandinti lietuviški sūriai. Pačiame miesto centre pasijauskite kaip jaukioje sodyboje – žaliame išskirtinės medinės architektūros name „The Old Green House“ laukia bulvių patiekalai, šonkauliai, užkandžiai prie alaus. Jei norite pavalgę grožėtis gamta, Belmonte įsikūrusioje Joanos Carinavos smuklėje lietuviškų patiekalų ragaukite atkurtoje autentiškoje aplinkoje, o paskui leiskitės tyrinėti Pavilnių regioninio parko.

2 Susipažinkite su pamiršta didikų virtuve

Tradicinė lietuviška virtuvė – tai ne tik bulvių patiekalai. Vakarieniaukite kaip viduramžių didikai ragaudami pagal autentiškus receptus paruoštų karvelių ar žvėrienos restorane „Ertlio namas“. Atraskite 19 a. vilniečių kulinarines tradicijas restorane „Mykolo 4“ mėgaudamiesi patiekalais, pagamintais pagal senųjų Vilniaus ponių receptų knyga. Įdarytos kurapkos, ėriuko koja ir midus – jūsų laukia tikra puota

3 Atraskite įvertintą naujosios Baltijos virtuvę

Geriausiame 2018 m. Lietuvos restorane „Džiaugsmas“ šefas Martynas Praškevičius siūlo paprastą-nepaprastą virtuvę – nustebsite atradę, kaip naujai gali suskambėti jau pažįstami lietuviški produktai. Patirkite degustacinės vakarienės malonumą antrame geriausiame Baltijos šalių restorane „Nineteen18“ – virtuvėje vyksta eksperimentai istorinių tradicijų temomis ir gyvuoja lėto maisto filosofija. Vakarieniaudami „Sweet Root“ pasinerkite į subtilių patiekalų ir vieno kąsnio istorijų dėlionę iš tradicinių produktų ir gamtos gėrybių.

4 Mėgaukitės močiutės virtuve

Prisėdę prie stalo pasijuskite kaip svečiuose pas močiutę. Restorane „Kiškio kopūstai“ ragaukite kasdienio ir šventinio naminio maisto – tiek baltos mišrainės ar šaltienos, tiek skrylių ar karbonadą. Užsukę į legendinius „Sultinius“ prigriebkite pyragėlių su įvairiausiais įdarais ar sukirskite Kijevo kotletą. Apsilankę „Šnekutyje“ ir prisiragavę kaimiškos virtuvės patiekalų tikrai išsiridensite iš baro lyg po svečių pas gimines.

5 Degustuokite midaus

Paragaukite seniausio lietuviško gėrimo, kuriuo mėgavosi kunigaikščiai. Nors šiandien jis geriamas nebe iš rago, tačiau jo skonis prilygsta dievų maistui. Bare „Girta bitė“ degustuokite lietuviškomis pievomis kvepiančio gėrimo ar sušilkite mėgaudamiesi nealkoholiniu midaus nektaru.