Siekdami užtikrinti efektyvesnį interneto svetainės veikimą, naudojame slapukus. Tęsdami naršymą interneto svetainėje sutinkate, kad Jūsų kompiuteryje būtų įrašomi slapukai.

Tradiciniai gėrimai

Tradiciniai lietuviški gėrimai yra gira, kisielius, alus, įvairios trauktinės ir, žinoma, midus. Senovėje lietuviai mokėjo pasigaminti daugybę giros rūšių. Gira būdavo gaminama ne tik iš duonos, kaip įprasta šiais laikais, bet ir iš įvairių uogų, vaisių, žiedų, pumpurų, sulų, sulčių, nuovirų, javų, salyklų, pyragų ir net meduolių. Giros žinovai sako, kad duonos gira yra nelabai teisingas apibendrinimas, nes giros būdavo gaminamos atskirai iš ruginės, kvietinės, miežinės ar avižinės duonos. Kitas lietuviškas nealkoholinis gėrimas yra kisielius, dažniausiai gaminamas iš spanguolių (dar – iš aviečių, agrastų) krakmolo ir cukraus.

Lietuva žinoma kaip alaus kraštas. Šiuo metu Lietuvoje veikia 84 didelės ir mažos alaus daryklos, gaminančios šviesų ir tamsų, silpną ir stiprų (įstatymai leidžia gaminti ne stipresnį kaip 9,5% alkoholio tūrio) alų. Kiekviena po keletą rūšių. Tamsiu stipriu alumi nuo seno garsėja Biržų rajonas, o šviesus miežinis alus gaminamas kiekviename šalies regione. Kelios alaus daryklos prieš keletą metų pradėjo virti kvietinį alų.

Senovėje lietuviai mokėjo ne tik gaminti gerus stiprius alkoholinius gėrimus, bet ir juos tinkamai vartoti. Gira, alus ir midus buvo daromi, o degtinė varoma deginant (kaitinant) specialiai iš javų paruoštą brogą. Viena iš lietuviškos degtinės atmainų yra starka. Viduramžiais Lietuvos pirkliai degtinę supildavo į ąžuolines statines ir per ilgą kelionę vežimais arba vandens keliais degtinė įgaudavo starkai būdingą gintarinę spalvą. Šios degtinės pavadinimas yra kilęs iš senosios lietuvių kalbos žodžio “starkus” arba gandras. Ši „gandrinė“ degtinė pagal papročius būdavo gaminama pirmojo sūnaus gimimo proga.

Nuo senų laikų yra išlikusi ir trauktinė „Trejos devynerios”, pagaminta iš 26 gydomųjų augalų (27-asis būdavo skroblas, t.y. šviežiai pagaminta skroblo statinė). Ši trauktinė senovėje buvo varoma naktį prieš Jonines po saulės laidos. „Trejas devynerias” naudodavo ne tik kaip gėrimą, bet ir kaip universalų vaistą nuo peršalimo, sąnarių ligų, žaizdų gydymo, organizmo tonizavimo. Kitos trauktinės būdavo gaminamos ir iš uogų, vaisių ar atskirų žolių. Iki šiol yra gaminamas senovinis lietuviškas medaus ir žolelių likeris krupnikas, kuris vienintelis iš likerių geriamas karštas.

Lietuvoje yra atsiradęs iš medaus daromas įvairaus stiprumo (10–20%) midus. Tai savotiškas šiaurės šalių vynas, gaminamas iš vandens ir medaus mišinio, pridedant įvairių prieskonių. Šiais laikais pagal senovinius receptus įvairių rūšių midus yra gaminamas vienintelėje pasaulio vietoje – Stakliškių miestelyje.

Leidinys apie lietuvišką virtuvę „Lietuva. Paragauk! Pamilk!“

IMPORTANT!

PLANNING TO FLY TO VILNIUS THIS JULY-AUGUST?