Siekdami užtikrinti efektyvesnį interneto svetainės veikimą, naudojame slapukus. Tęsdami naršymą interneto svetainėje sutinkate, kad Jūsų kompiuteryje būtų įrašomi slapukai.

Kaziuko mugė: Vilniaus gatvėse atgijo 416 metų senumo istorija

Ne pirmieji gėlių žiedai, sugrįžusių paukščių čiulbesys ar šiltesnė saulutė praneša, kad į Vilnių sugrįžo pavasaris, o Kaziuko mugė, kuri šiemet vyks kovo 1–3 d. Dainomis aidinti, amatininkų sukurtomis grožybėmis mirganti ir gardaus maisto kvapais viliojanti seniausia ir didžiausia miesto mugė visada suteikia nepamirštamų įspūdžių. Įsikūrusi senamiesčio gatvėse, mugė puoselėja Vilniaus senąsias tradicijas, siūlydama ir šiuolaikinių naujovių, todėl lankytojai pasisemia įvairių patirčių – aktyviai dalyvauja veiklose, išvysta unikalių reginių. Nuo kulinarinio paveldo iki inovatyvių maisto ruošimo eksperimentų, nuo tradicinių spektaklių iki modernių pramogų, nuo senovės amatų iki šiuolaikinio dizaino kūrinių – išties daug dalykų, kuriuos verta patirti.

Kas gi tas Kaziukas ir kodėl jo vardu pavadinta mugė?

Istorija byloja, kad pirmoji Kaziuko mugė buvo surengta 1604 m. šventuoju paskelbtojo Kazimiero, Lenkijos karaliaus ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kazimiero IV sūnaus, garbei. Šv. Kazimieras (meiliai vadinamas Kaziuku), kuris iki šių dienų garbinamas ir mylimas dėl savo pamaldumo bei dosnumo ligoniams ir vargšams, yra Lietuvos krašto ir jaunimo globėjas. Per šimtmečius Kaziuko mugė tapo pavasario švente, skirta švęsti ir džiaugtis sugrįžtančia šiluma ir žaluma. Kadangi mugė vyksta pačiame senamiesčio centre, nuo jos šurmulio atgyja visas miestas, todėl tai puiki proga pasivaikščioti po sostinę ir patyrinėti įvairius jos kampelius.

Atgaivintos senosios tradicijos

Nors mugei jau 416 metų, tai visai nereiškia, kad ši tradicija yra nuobodi ar senamadiška. Kaziuko mugė širdyje yra jauna ir visada ieškanti būdų, kaip išlikti pačia šauniausia metų muge. Jaunesni amatininkai ir šiuolaikiniai lietuvių dizaineriai labai jaukiai įsikuria šalia tradicinių krepšių pynėjų ir meduolių prekystalių. Norėtumėte pačiuožinėti ant ledo pavasarį? Kodėl gi ne?! Čiuožyklos idėja atkeliavo iš Niujorko – Vilnius yra vienintelė Europos sostinė, turinti lauko čiuožyklą, veikiančią iki kovo mėnesio. Šiemet Kaziuko mugė kviečia lankytojus dalyvauti konkursuose ant ledo, mėgautis įdomiomis pramogomis ir tapti naujųjų tradicijų dalimi.

Trys būdai patirti visą mugės smagumą

Pirk, pirk, netingėk – pinigėlių negailėk

Juk tai mugė! Būtina nusipirkti bent nedidelį suvenyrą, nors didelis parduodamų gėrybių pasirinkimas gali lengvai apsukti galvą. Atvykėliai, medžiojantys tradicinius dalykėlius, turėtų imti pavyzdį iš vietinių pirkėjų – daugelis vaikštinėja apsikarstę karoliais iš riestainių, rankoje nešasi verbas, medines menteles, o ilgiausios eilės nusidriekia prie rūkytų dešrų ir vytelių pintinių. Tačiau smagiausia mugėje aptikti ką nors įdomaus, nematyto, ko niekur kitur nerasi – gintaro juvelyriniai dirbiniai, lino suknelės, rankų darbo dažytos kaklaskarės – vienetiniai meno kūriniai ir niekučiai nekantriai laukia, kol bus pastebėti. Jaunesnių amatininkų ir šiuolaikinių dizainerių darbų galima nesunkiai rasti Katedros aikštėje.

Sudalyvauk labdaros akcijoje

Kaziuko mugė – puiki vieta geriems darbams daryti. Įvairios nepasiturinčių žmonių bendruomenės ištisus metus kuria rankdarbius, ketindamos dalyvauti mugėje ir atkreipti žmonių dėmesį į patiriamus sunkumus. Pavyzdžiui, paprastas vėjo malūnėlis gali būti ne tik puikus suvenyras – jį nupirkęs žmogus parems vėžiu sergančius vaikus. Labdaros akcijos prekystaliai paprastai būna pažymėti ir juos lengva rasti, todėl, jei jūsų krepšyje yra vietos tik vienam vieninteliam pirkiniui, kodėl gi nepasirinkus prekės, kurią įsigydami paaukosite pinigų labdarai. Jauniausi pardavėjai – 14 metų ir jaunesni vaikai – pademonstruos savo miklių rankelių įgūdžius ir pasiūlys įsigyti jų rankdarbių centriniame pašte.

Prisikirsk iki soties

Didelė mugės dalis skirta maistui – gatvėse sklindantys gardūs kvapai kiekvienam sužadins apetitą. Maisto gamintojai siūlo paragauti tradicinių patiekalų – dešrų, bulvinių blynų, raugintų kopūstų, troškinių. Taip pat čia gausu skaniausių patiekalų iš viso pasaulio. Būtina ne tik prisikimšti pilvą, bet ir parvežti namo lauktuvių: rūkytą ungurį, ekologiško medaus, rankomis surinktų vaistažolių arbatos, bent vieną iš daugybės kabančių kumpių, ypatingojo meduolio ir ilgų, į spalvingus popierėlius suvyniotų saldainių – tai tradiciniai Kaziuko mugės gardėsiai.

Daugiau informacijos apie Kaziuko mugę rasite apsilankę svetainėje .

2019 02 25